Updates

Nieuwe wedstrijdtechnische regels atletiek

Met ingang van 2018 is er nogal wat veranderd in het wedstrijdreglement. Met de competities voor de deur is het van belang dat niet alleen de jury maar ook de atleten op de hoogte zijn van de meest relevante veranderingen/verduidelijkingen van de wedstrijdtechnische regels. De meeste veranderingen zijn in het belang van de atleet. Hieronder volgt een samenvatting. 

• Startnummers bij het lopen altijd voorop. Bij technische onderdelen mag je zelf kiezen tussen voor en achter.

• Waar een aanloopvak was bij estafette, is dat vervangen voor 10 m extra wisselvak. Oftewel: je hebt nu 30 m om te wisselen, in plaats van 10 m aanloop en 20 m wisselvak (en je aanloop begint dus IN het wisselvak).

• Bij de Zweedse estafette heeft de eerste wissel (400-300) een wisselvak van 20 m, en de tweede en derde wissel (300-200-100) een wisselvak van 30 m.

• Bij de Zweedse estafette mogen atleten zich vrij opstellen in het wisselvak, op voorwaarde dat je niet hindert etc.

• Bij het hordelopen mag je op elke manier over de horde, zolang je de hoogte maar niet verlaagt (bijv. door kantelen!). Erover stappen, of met de hand aanraken, is dus toegestaan. Qua hinder is het wel strenger geworden: als jij een horde van een andere atleet aanraakt, en dat beïnvloedt/hindert die atleet, dan word je gediskwalificeerd.

• Bij het werpen mag de bovenkant van de ring en de grond eromheen aangeraakt worden, mits: 

– het achter de middellijn gebeurt,
– in de eerste draai,
– zonder dat er voortstuwing door wordt verkregen.
Oftewel: afzetten op de rand van de ring mag niet, maar de voetzool mag de ring/grond wel ‘per ongeluk’ raken tijdens de eerste draai.

Naar boven