Atletiek

Diverse disciplines
onder één dak

Werpen

Lopen

Springen

Gediplomeerde trainers

Bij Fortius staat een grote groep enthousiaste gediplomeerde trainers klaar om de atleten kennis te laten maken met alle onderdelen van de atletieksport.

Leeftijdgenoten

Onze atleten trainen altijd samen met leeftijdgenoten. We maken daarbij onderscheid tussen pupillen, junioren, senioren en masters. De jongste atleten (vanaf 5 jaar) maken op een speelse manier kennis met alle onderdelen, terwijl de oudere atleten specialistischer trainen.

Wedstrijden

Het hele jaar door zijn er wedstrijden waar het geleerde in de praktijk gebracht kan worden. Meedoen aan wedstrijden is niet verplicht, maar is natuurlijk wel heel leuk. Fortius doet elk jaar mee aan de competitie voor clubs. ’s Zomers organiseren we wedstrijden op onze mooie atletiekbaan, ’s winters zijn er indoorwedstrijden in de Fortiushal en veldlopen in het sportpark en omgeving.

Lees hier meer over wedstrijddeelname.

Jeugdcommissie

Een actieve jeugdcommissie organiseert veel activiteiten, waaronder het Sinterklaasfeest, bowlen, paashaastraining, ouder/kind wedstrijd en het jeugdkamp waarbij we het hele weekend geheel verzorgd ergens in het land verblijven.

Framerunners

De framerunner is een soort driewielfiets zonder trappers, die zo op maat kan worden aangepast dat kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking zich er veilig mee voort kunnen bewegen door te lopen of te rennen. Bij Fortius is een groep van deze aangepaste sporters actief.

Training

Train mee om een
kampioen te worden

Verdeling in leeftijd

Pupillen (vanaf 5 jaar)
CategorieU8U9U10U12
Geboortejaar 2017 en later 2016 2015 2014/2013
Met ingang van 1 november 2023 van kracht.
Junioren
CategorieU14U16U18U20
Geboortejaar2012/20112010/20092008/20072006/2005
Met ingang van 1 november 2023 van kracht.
Senioren & Masters

De atleten van geboortejaar 2004 en eerder zijn senioren. Zij trainen gezamenlijk en ook in wedstrijden strijden zij allemaal tegen elkaar. Wanneer je 35 jaar oud wordt (geboortejaar 1987 en eerder), hoor je bij de masters. De masters trainen gewoon samen met de senioren, maar bij wedstrijden hebben zij (per 5 jaar) aparte categorieën. Zo houden we de wedstrijden eerlijk!

Pupillen

Trainingstijden
 • Woensdag, 17.00 – 18.00 uur, voor de categorieën U8 en U9
 • Woensdag, 18.00 – 19.00 uur, voor de categorieën U10 en U12
 • Zaterdag, 09.30 – 10.30 uur, voor alle categorieën

Een enthousiaste groep met jeugdtrainers staat klaar om de jongste atleten op speelse manier kennis te laten maken met atletiek. We trainen de kinderen op de onderdelen sprint, verspringen, hoogspringen, balwerpen, kogelstoten en hardlopen.

Moeilijkere onderdelen, zoals hordenlopen en speerwerpen, worden pas bij de junioren getraind. In de trainingen is veel ruimte voor gezelligheid en plezier. Het neerzetten van prestaties bij wedstrijden is hartstikke leuk, maar vinden wij niet het belangrijkst. Fortius is een vereniging voor alle kinderen en we zorgen ervoor dat iedereen op zijn of haar eigen niveau mee kan doen.

Naast de trainingen worden door de jeugdcommissie het hele jaar activiteiten georganiseerd. Zo hebben we een sinterklaastraining, een kinderdisco en elk jaar een jeugdkamp. Kijk voor alle uitgebreide informatie over de trainingen onder het tabje ‘voor de ouders’.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de contactpersoon bij de pupillen: Daniël Hermus.

Junioren

Trainingstijden
 • Dinsdag, 19.00 – 21.00 uur, voor de categorieën U18 en U20
 • Woensdag, 19.00 – 20-30 uur, voor de categorieën U14 en U16
 • Donderdag, 19.00 – 21.00 uur, voor de categorieën U18 en U20
 • Zaterdag, 10.30 – 12.00 uur, voor de categorieën U14 en U16

Vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn de jonge atleten officieel junioren. De juniorentrainingen bestaan uit een algemeen gedeelte en een technisch gedeelte. Tijdens het algemene gedeelte is er aandacht voor kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie, zodat je sterker en sneller wordt. Het tweede gedeelte is technischer, omdat dan bijvoorbeeld met een speer geworpen wordt of over een lat gesprongen wordt bij hoogspringen.

Omdat plezier bij ons voorop staat, trainen alle niveaus door elkaar heen. Daarnaast doen we natuurlijk ook mee aan wedstrijden. Tijdens de competitiewedstrijden strijden teams van verenigingen tegen elkaar om de meeste punten te halen. We vinden het leuk als er meegedaan wordt met wedstrijden, maar als je daar geen behoefte aan hebt, vinden wij dat ook goed.

Vanaf de junioren worden er ook specialistische trainingen aangeboden naast de reguliere trainingstijden. Deze trainingen worden op andere dagen gegeven en door verschillende andere trainers, doordat er met oudere leeftijdscategorieën wordt meegetraind.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met de trainingscoördinatoren voor de junioren:

 • Bob Hurkmans (Junioren U14 en U16)
 • Elbert Dekker (Junioren U18 en U20)

Senioren en masters

Trainingstijden
 • Dinsdag, 19.00 – 21.00 uur
 • Donderdag, 19.00 – 21.00 uur
 • Zondag, 10.00 – 12.00 uur

Alle senioren en masters trainen samen op de dinsdag- en donderdagavonden. Dit zijn algemene trainingen, waarbij zowel aandacht is voor kracht en lenigheid als technische training op een onderdeel. We maken tijdens de trainingen gebruik van onze gehele accommodatie en omgeving. Dat betekent dat we tijdens de trainingen ook wel eens buiten de atletiekbaan trainen (bijvoorbeeld voor trainingen op de dijk) of dat we gebruikmaken van de faciliteiten in de fitnessruimte.

Er worden ook specialistische trainingen aangeboden naast de reguliere trainingstijden. Deze trainingen worden op andere dagen gegeven en door verschillende andere trainers, doordat er met verschillende leeftijdscategorieën samen wordt getraind. De trainers kunnen je hier meer informatie over geven.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met de trainingscoördinator bij de senioren en masters: Elbert Dekker.

Voor de ouders

Inschrijven

Om mee te kunnen doen aan een wedstrijd moet u uw kind van tevoren inschrijven. Daarvoor moet u een account aanmaken op Atletiek.nu.

Wat neemt u mee op wedstrijd?

Tijdens competitiewedstrijden is het verplicht een clubtenue te dragen. Bij FORTIUS bestaat het clubtenue uit een cyaankleurig shirtje of topje met voorop het FORTIUS logo en een zwart broekje of legging. Twee maal per jaar is deze kleding te koop. Meer informatie over clubkleding vindt u op deze pagina

Tijdens een wedstrijd is het verplicht om een startnummer op de borst te dragen. Neem dus altijd 4 speldjes of 8 magneetjes mee om het startnummer te bevestigen. Tape mag gebruikt worden om een aanloop te markeren bij hoog- of verspringen. Schoenen of een bidon/waterflesje zijn niet toegestaan als merkteken. Het merkteken dient na afloop van het onderdeel weer van de baan verwijderd te worden. Let u hier alstublieft op.

Bij alle atletiekverenigingen van de atletiek regio Dordrecht is een kantine waar u koffie of thee kunt kopen. Ook kunt u er gebruikmaken van de toiletten. Omdat u een aantal uren op de baan bent, is het verstandig een kleed of stoeltje mee te nemen. Tussen de wedstrijdonderdelen kan soms wat wachttijd zitten. Het is leuk om in die wachttijd de andere atleten aan te moedigen.

Begin van de wedstrijd

U dient een half uur voor aanvang van het eerste onderdeel van uw kind op de wedstrijdaccommodatie aanwezig te zijn. Bij een regio pupillencompetitie/clubkampioenschap wordt het startnummer bij de trainer opgehaald.

Samen met de trainer en groepsgenoten heeft uw kind dan ook nog genoeg tijd voor de warming-up en om in te lopen. Hierna kan uw kind samen met de trainer of de jury naar het eerste onderdeel gaan. De trainers zijn altijd aanwezig bij de pupillencompetitie, de veldloopcompetitie, de clubkampioenschappen en de (regio) indoor wedstrijden. Uw kind moet zich 15 minuten voor aanvang van ieder onderdeel melden bij de jury van het onderdeel. Het chronologisch overzicht kunt u vinden op atletiek.nu of via de pupillen nieuwsbrief.

Algemene regels

Op een atletiekveld is altijd veel activiteit, dus daarom zijn alleen deelnemers, trainers en juryleden op de baan en het veld. Ouders blijven zoveel mogelijk achter de hekken. 

Het meelopen tijdens de sprint/lange afstand is niet toegestaan, omdat dat voordeel zou kunnen geven voor uw kind en nadeel voor een ander kind dat ook aan het hardlopen is.

Omdat er vaak elektronische tijdwaarneming aanwezig is (de tijd wordt gemeten met behulp van video-opnamen), is het niet toegestaan dat iemand anders dan de atleet de finishlijn passeert. Als u meeloopt verstoort dit de elektronische tijdwaarneming!
Bij de start is het van belang dat de atleten rustig kunnen starten, dus maak geen onnodig geluid. 

Steek nooit zomaar de baan over en ga niet dichtbij de kogelring en werpsectoren staan. Dit alles kan gevaarlijke situaties opleveren.

Handige weetjes

Voordat een onderdeel begint, worden door de jury de namen van de pupillen afgeroepen. Bij het balwerpen, kogelstoten en verspringen wordt uw kind dan in de juiste volgorde van het werpen/stoten/springen gezet. Hierna mag de pupil één keer inwerpen / instoten / inspringen. 

Bij deze 3 onderdelen heeft uw kind 3 pogingen om een zo goed mogelijke prestatie te leveren. Daarbij geldt dat uw kind punten krijgt voor de beste prestatie. Deze punten tellen mee voor de puntentelling op de dag zelf en in het eindklassement. 
Zorg dat uw kind zelf ook oplet tijdens de wedstrijd zodat het op tijd klaar staat voor zijn/haar poging. 

Wijs uw kind er ook op dat het nooit een andere deelnemer hindert door bij een poging te dicht in de buurt te staan of door te veel lawaai te maken. Bij ieder onderdeel dient uw kind in zijn/haar clubtenue gekleed, startnummer op de borst, klaar te staan.

Agenda

 • 02jun2024

  Seniorencompetitie

  2e wedstrijd in de competitie voor seniorenARV Achilles, Etten-Leur11.00-17.00
 • 02jun2024

  Recovery Loop

  Doel van de Recovery RUN is om het belang van bewegen voor mensen met kanker onder de aandacht te brengen.Fortius, Dordrecht13:00 uur
 • 06jun2024

  Cor Melger eindloop

  5 km prestatieloop als afsluiting van de beginnerscursus hardlopenFortius
 • 09jun2024

  Competitie U20/U18

  3e wedstrijd in de competitie U20/U18ARV Ilion, Zoetermeer11.00-17.00
 • 09jun2024

  Competitie masters

  2e wedstrijd in de competitie voor MastersScorpio, Oosterhout11.00-17.00
 • 11jun2024

  Dordtse Avondvierdaagse

  Fortius loopt mee in de Dordtse AvondvierdaagseDordrecht11, 12, 13 en 14 juni 2024
 • 15jun2024

  Pupillencompetitie

  3e wedstrijd in de regionale pupillencompetitieTyphoon, Gorinchem10.30-16.30
 • 22jun2024

  Competitie U16/U14

  3e wedstrijd in de competitie U16/U14AV Olympus ’70, Naaldwijk
 • 23jun2024

  Seniorencompetitie

  3e wedstrijd in de competitie voor seniorenAV ’56, Goes
 • 26jun2024

  Zoomer Wantijrun

  Dordrecht19.00-21.00
 • 06jul2024

  Pupillencompetitie

  4e wedstrijd in de regionale pupillencompetitieFortius, Dordrecht10.30-16.30
 • 08sep2024

  NK Teams U20/U18

 • 14sep2024

  Pupillencompetitie

  5e wedstrijd in de regionale pupillencompetitieAV Spirit, Oud-Beijerland10.30-16.30
 • 15sep2024

  Competitie senioren

  Promotie / degradatiewedstrijd
 • 21sep2024

  Finales competitie U16/U14

 • 22sep2024

  Finale competitie masters

 • 27sep2024

  Jeugdkamp

  Loon op Zand27 tot 29 September
 • 05okt2024

  Clubkampioenschappen

  Oud-Beijerland
 • 26okt2024

  Indoor Recordwedstrijd

  Indoorwedstrijd voor alle categorieënFortiushalVan 10:00 tot 17:00 uur
 • 28dec2024

  Schapenkoppen Sportpark Cross

  Veldloop in en rond Sportpark ReewegSportpark Reeweg
 • 11jan2025

  Indoor Dordrecht

  Indoorwedstrijd. Organisatie: Stichting Atletiek Regio Dordrecht (StARD).Fortiushal10.00-17.00
 • 08feb2025

  Indoor Dordrecht

  Indoorwedstrijd. Organisatie: Stichting Atletiek Regio Dordrecht (StARD).Fortiushal 10.00-17.00
 • 15mrt2025

  Fortius Indoor

  Indoorwedstrijd voor alle categorieën. Fortiushal10.00-17.00

Proefles

Kom langs om eenmalig mee te sporten

Fortius Updates

Al het Fortius nieuws en nieuwe agenda items maandelijks in de mail krijgen? Meld je dan aan.

Naar boven