Updates

Fortius zesde in competitiefinale

Zondag 10 september is de mannenploeg van Fortius in Hoorn als zesde geëindigd in de promotie/degradatiewedstrijd. Die klassering was niet voldoende voor promotie naar een hogere divisie, maar gezien de niet onoverbrugbare verschillen in puntentotaal met de promovendi is het een hoopgevend resultaat.

Het team van Fortius had zich na drie voorrondes geplaatst voor de finale door in het klassement van de competitie in de 3e divisie als vijfde van de 91 ploegen te eindigen. De finale is een promotie-degratiewedstrijd. Daarin strijden de beste acht teams uit de 3e divisie en de laatste vier teams uit de 2e divisie om deelname in de 2e divisie in het volgende seizoen. De teams die bij de eerste vier eindigen, komen het volgend jaar in de 2e divisie uit.

Vanwege de uitzonderlijke warmte waren atleten en supporters gewapend met zonnecrème en parasols naar Hoorn gekomen, en ook was de bekende Fortiustent tegen de zon opgezet. Langs de kant van de baan was het op die manier prima te doen. Op het tartan en op het middenveld scheen de zon de hele dag ongenadig, maar sommige atleten hadden daar geen enkel probleem mee. Zo presteerde Flint Beenen bijzonder goed op 400 meter mét en zónder horden. Op de 400 m vlak dook hij voor het eerst onder de 53 seconden: 52,99 s is zijn nieuwe p.r. Een uur later verbeterde hij in 63,28 s ook zijn p.r. op de 400 meter horden. Het leverde bij elkaar bijna 1300 punten op voor het Fortiusteam. 
Ook Wessel de Lange deed het goed in de warmte. Nadat hij eerst al 1,85 m hoog had gesprongen, excelleerde hij in zijn vierde poging in de verspringbak met een fantastische 6,42 m, een p.r. met 14 centimeter. 
Timo de Kok was de enige man in het team die tijdens zijn onderdeel de verkoeling van het water kon zoeken, want hij liep de 3000 meter steeplechase. Het was voor het eerst dat hij de 3000 meter met obstakels en waterbak liep, maar hij deed het in 10:20,34 prima. 
Freek Bosveld maakte de weinig geziene combinatie van de 1500 meter en kogelslingeren. Freek is als A-junior gewend met een 6kg-kogel te slingeren. In zijn eerste twee pogingen leek hij nog even te moeten wennen aan het 7,26 kg zware gewicht, maar in zijn derde poging sloeg hij toe met 32,30 m, een p.r. De 1500 meter liep Freek in 4:39,78. De competitiepunten op de 1500 meter werden gepakt door Roy Werner, die de afstand liep in 4:28,74. 
Op het programma van de competitiefinale stonden drie werponderdelen. Naast het kogelslingeren waren er ook nog kogelstoten en discuswerpen. Ruben van Ameijden was ondanks een opnieuw opspelende blessure naar Hoorn gekomen om die twee werponderdelen te doen, maar bij het eerste, het kogelstoten, bleek al dat hij daarmee iets teveel van zijn lichaam vroeg. Hij wist nog wel een prestatie van 11,63 m neer te zetten, maar het discuswerpen moest hij aan Robert Florusse overlaten. Die deed dat met 31,29 m zeker niet slecht. Verder liep Robert als back-up de 100 meter in 12,63 s. Sven Hurkmans haalde op de 100 en 200 meter de punten voor Fortius binnen. Jeffrey de Vlaming liep als tweede man de 200 meter in 25,82 s. 
Daan Spiljard hadden we graag ingezet op het polsstokhoogspringen voor een extra punteninjectie, maar helaas stond dat onderdeel dit jaar niet op het programma in de finale. Daan was wel actief in de verspringbak en kwam – zonder enige relevante training – met 5,95 m nog dicht in de buurt van de 6 meter. 
De afsluitende 4 x 100 meter estafette liep Fortius (met Sven, Wessel, Flint en Daan) in 46,75 s, de zesde tijd in de wedstrijd.

Het gezamenlijke eindresultaat van de competitieploeg van Fortius was een zesde plaats met 7350 punten, zo’n 400 punten verwijderd van de vierde plaats en promotie. AV Atos won de wedstrijd en promoveert daarmee naar de 2e divisie, evenals AV De Gemzen en de thuisclub AV Hollandia. Zij werden derde en vierde. Groningen Atletiek werd tweede en handhaaft zich daarmee in de 2e divisie. Drie andere teams degradeerden van de 2e naar de 3e divisie.

De mannenploeg van Fortius komt volgend jaar – evenals de vrouwenploeg die de finale dit jaar niet haalde – opnieuw uit in de 3e divisie.

Op de groepsfoto bovenaan v.l.n.r.: Freek Bosveld, Jeffrey deVlaming, Sven Hurkmans, Wessel de Lange, Daan Spiljard, Tibo Visser, Ruben van Ameijden, Roy Werner, Robert Florusse. Vooraan: Sigrid Florusse (ploegleidster) en Flint Beenen. Timo de Kok ontbreekt op de foto.

Uitslagen promotie/degradatiewedstrijd Hoorn 10-9-2023

Naar boven